נקודות בלחיצה ותרגילים ביתיים

מיגרנה היא תופעה קשה ביותר ויש לה סיבות רבות. אחת מהן עלולה לנבוע כתוצאה ממתח בשרירים התומכים את הראש והצוואר. אנשים שחווים למעלה משלושה התקפים של כאבי ראש – סובלים ממיגרנה וזקוקים לטיפול. אחת השיטות היעילות ביותר לטיפול במיגרנה, שרבים אינם מודעים אליה היא פיזיותרפיה. חיזוק השרירים, שיפור טווח התנועה ועוד שלל תרגילי פיזיותרפיה, עשויים לשפר את המצב ולמזער את התקפי המיגרנה. מירב דוד-זיגדון, פיזיותרפיסטית מוסמכת, דיאטנית קלינית ומנהלת מכון פיזיותרפיה בשירותי בריאות כללית מסבירה איך לנסות להקל ולצמצם התקפי המיגרנה – באמצעות פיזיותרפיה.

אמצעי הטיפול בפיזיותרפיה:

טיפולי פיזיותרפיה כוללים בין היתר הדרכה של המטופל לתרגול ייעודי לצד טיפול באמצעות טכניקות שונות של מגע מה שקרוי טיפול מנואלי ובנוסף טיפול אלקטרותרפי במטרה להפיג כאבים ולשפר את תפקוד המטופלים.

שיטות תרגול שונות המשלבות עבודה על טווחי תנועה, תרגול גמישות ומתיחות לצד תרגילי הרפיה עשויים להיות יעילים להפחתת תדירות הופעת התקפי המיגרנות בצורה משמעותית ביותר. אחת התוצאות שעשויות להיות מטיפול במיגרנה על ידי פיזיותרפיה היא הקלה על המתח השרירי בשרירי הראש והצוואר על ידי התרגול הנ"ל. לצד התרגול האקטיבי אותו מבצע המטופל בהדרכתו הצמודה של הפיזיותרפיסט.ית ישנן גם טכניקות בהן המטופל פסיבי והמטפל מפעיל עליו תנועות פסיביות לשיפור טווחי התנועה במפרקים של הצוואר, הכתפיים, הגב ועוד. בארסנל הטיפול המנואלי ישנן טכניקות של עיסוי ושחרור של נקודות הדק או בשמן המקצועי "טריגר פוינטס".

טיפול במיגרנה באמצעות דיקור מערבי:

בשנים האחרונות לצד הטיפול הפיזיותרפי הקלאסי שמטרתו לשפר את תפקוד המטופלים על ידי הפחתת הכאבים, עולה השימוש בשיטת טיפול הקרויה דיקור יבש וגם דיקור מערבי. השימוש בדיקור מערבי נועד לטיפול במצבים רבים וביניהם מצב של כאבי שרירים אקוטיים וכרוניים. בשונה מהדיקור הסיני המוכר יותר לאוכלוסייה הכללית, הדיקור היבש מבוצע ישירות על נקודות הכאב בשריר, נקודות "הדק", אותן טריגר פוינטס (Trigger Points בספרות המקצועית).

הפיזיותרפיסט.ית ראשית יאתר את נקודות הכאב הרלוונטיות לדיקור על ידי טכניקות של מישוש על פי תיאור המטופל לגבי האזור הכאוב. לאחר מציאת נקודת הטריגר, המטפל יחדיר מחט דקיקה למשך זמן אותו יהיה המטופל מסוגל לשאת מבחינת הכאב. המחט מעוררת כאב שכן היא מוחדרת לנקודה איסכמית (שאספקת הדם אליה לקויה) בשריר, אך בהמשך תביא לרוב לאפקט של הקלה והרפיה של השריר שכן זרימת הדם טובה למקום תהיה יותר שתוביל לתהליך ריפוי טבעי בשריר.

לסיכום, לעיתים בעקבות מצבים של שרירים "תפוסים" ומכווצים באזור הראש, הצוואר, הכתפיים ועוד באופן כרוני יכולים להתרחש התקפי מיגרנה בתכיפות גבוהה. ביצוע מגוון תרגילי תנועה וגמישות בטיפולי פיזיותרפיה מסייעים להגדלת טווחי התנועה, לשיפור המתח השרירי, והקלת המתח על נקודות טריגר בשרירים, דבר שעשוי לסייע במזעור הן עוצמת כאבי הראש והן הפחתת תדירות הופעתם. המטפל מנחה את המטופל לבצע סדרת תרגילים עצמיים באופן יומיומי, שאת חלקם רצוי לבצע גם בישיבה על הכיסא במשרד. ומספר דוגמאות תרגול רצויות יודגמו להלן.

אלו התרגילים שניתן לבצע שעשוים לסייע בצמצום היקף התקפי המיגרנה:

סשן ראשון תרגילי צוואר – כל תרגיל 10 חזרות:

1. סובבו את הראש לצד שמאל, הניחו את יד שמאל על לחי ימין והוסיפו מעט לחץ עם היד לעידוד תנועה נוספת בצוואר. הישארו בתנועה 10 שניות ובצעו את התרגיל מתחילתו לצד השני.

2. הניחו שתי ידיים מעלה על הראש, המרפקים פונים לפנים, משכו מעט מטה את הראש בעזרת הידיים עד לתחושת מתיחה בעורף, הישארו במתיחה 10 שניות והרפו.

3. הניחו שתי ידיים על הסנטר, ובעזרת הידיים הובילו את הראש לכיוון אחורי עד שתחושו מתיחה בשרירי הצוואר האחוריים. שימו לב לא לגרום להורדה או הרמה של הראש אלא רק לתנועה לאחור. הישארו כך במתיחה 10 שניות והרפו.

4. שבו על כיסא, הטו את ראשך לצד שמאל כך שאוזן שמאל מכוונת לכיוון כתף שמאל, הוסיפו את יד שמאל והניחו על הצד הימני של הראש, משכו בעדינות את הראש עוד קצת שמאלה בעזרת היד והישארו כך במתיחה 10 שניות והרפו. בצעו את התרגיל מתחילתו לצד השני.

סשן שני של תרגילי כתפיים – כל תרגיל 10 חזרות:

1. העבירו את יד ימין מאחורי הראש עם מרפק כפוף הפונה מעלה, שימו את יד שמאל מעל מרפק ימין ומשכו את יד ימין כמה שיותר לאחור. הישארו במתיחה 10 שניות ובצעו את התרגיל מהתחלה לצד השני.

2. שלבו שתי ידיים יחד ותוך כדי שאיפה הרימו מעלה את הידיים עד מעבר לראש כמה שניתן, בהורדת הידיים מטה חזרה בצעו יחד עם נשיפה. חיזרו על תרגיל זה 10 פעמים.

3. עימדו עם צד ימין של הגוף לצד משקוף של דלת, הניחו את יד ימין כפופה על המשקוף והסתובבו עם כל הגוף שמאלה עד כמה שניתן. הישארו כך במתיחה 10 שניות וחיזרו על התרגיל מתחילתו לצד השני.

4. הניחו את יד ימין על כתף שמאל, שימו את יד שמאל על מרפק ימין, משכו את יד ימין כמה שיותר שמאלה ואחורה בעזרת המשיכה של יד שמאל. הישארו במתיחה כ-10 שניות וחיזרו על התרגיל מהתחלה לצד השני.

מאת: מירב דוד-זיגדון, פיזיותרפיסטית מוסמכת, דיאטנית קלינית ומנהלת מכון פיזיותרפיה בכללית מחוז מרכז
כתבה זו נכונה לתאריך פבר' 2022

כתבות נוספות

לרכישה אונליין

ניתן לרכוש אונליין, בחנויות הבאות (נא להקליק על הלוגו)